01Description

The Pavillon Louis XV, a late extension to the original Carmel de Saint-Denis, is repurposed to house the Paul Eluard collection, composed of manuscripts, drawings, objects and photographs from the poet's life. This project has a double constraint: - first, to create a tour that integrates with the existing museum through the creation of a windowed gallery within the fourth wing of the Carmel; a staircase (equipped with displays) and a lift are included to meet building regulations and capacity. - secondly, the conservation of the original and fragile items in the collection; careful use of natural lighting is combined with an innovative system of configurable glass cases.

02Sheet

In short

Contractor
Ville de Saint-Denis
Operation
Museum design
Cost
1 M€
Shon
450 m2
Status
Completed
Certifications
Photos : Gérard DUFRESNE

03Project log